Értékes méz a szorgos méhektől
- 2015. február 22. vasárnap
- By Admin: administrator
- Comment: 0
A méhészkedés, amit akár nevezhetünk hivatásnak is, alapos odafigyelést igénylő tevékenység. A méz egy természetes „termék”, aminek „alapanyaga” a méhek által, a különböző növényekről összegyűjtött nektárok összessége. Ezt az édes anyagot „alakítják át” a méhek, ami után elkezdik a raktározást és a lépben való „érlelést”. A növényekről begyűjtött nektár „milyensége” határozza meg a méz zamatát. Aromájának gazdagsága idővel csökken, illetve sötétebb lesz a színe, ezért tanácsos legfeljebb egy éven belül elfogyasztani.
Mindezek ellenére azonban nem romlandó, amint ez kiderült a több ezer éves leletekből. A mézben ilyen sok idő után sem szabadulnak fel mérgező anyagok, amelyek a fogyasztásra képtelenné tennék azt. Kristályosodása és annak „sebessége” függ a raktározás helyszínének hőmérsékletétől, illetve a benne lévő cukrok arányától is. A kristályosodott, megkeményedett méz újra folyékonnyá tehető óvatos melegítéssel. Azért fontos az óvatosság, mert nem ajánlatos 35 Celsius foknál magasabb hőmérsékletre melegíteni, hogy ne károsodjanak a benne lévő összetevők, a méz tartalmi értéke. A hosszú ideig való tarthatóságának titka a magas cukor-, illetve az alacsony víztartalmában rejlik.